Seguridá Alimentaria aconseya tirar carne, pexe, güevos o lleche tres un apagón de más de 4 hores

La Voz OVIEDO

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Neveras con platos preparados en un supermercado de Madrid.
Neveras con platos preparados en un supermercado de Madrid.

Si nun se descongelaron, y siempres y cuando la temperatura nun superara los 5ºC (tienen de caltenese fríos), podríen consumise nel día

29 abr 2025 . Actualizado a las 19:07 h.

L'Axencia Española de Seguridá Alimentaria y Nutrición (Aesan) publicó esti martes una serie d'encamientos en relación colos alimentos almacenaos en frigoríficos y conxeladores dempués del apagón, ente los que destaca tirar aquellos alimentos perecederos como carne, pollu, pexe, güevos, lleche, quesu fresco o sobres si la corte de lluz supera les 4 hores.

Nel documentu, recoyíu per Europa Press, l'Axencia esplica qu'a consecuencia del apagón eléctricu ye posible que dellos alimentos puedan estropiase y haya que refugalos. Asina, aconseya evaluar cada alimentu por separáu siguiendo una serie d'encamientos.

De primeres, «nunca» hai que probar un alimentu pa valorar si ye seguru, nin confiar nel aspeutu o'l golor de la comida. «Lo importante ye la temperatura a la que llegó cada tipu d'alimentu en función de la capacidá de caltenimientu del so frigoríficu. A mayor tiempu trescurríu ensin eletricidá, mayor riesgu d'algamar una temperatura non recomendable», señala.

Evitando abrir les puertes del frigoríficu o conxelador mientres l'apagón y en cortes de lluz inferior a 4 hores, la nevera pue caltener la temperatura de los alimentos per debaxo de los 5ºC y, en principiu, nun sería necesariu refugar nengún alimentu.

Sicasí, nel casu de que'l suministru de lluz se interrumpiese más de 4 hores, sí ye posible que se superara la temperatura de los 5ºC y hai que tirar aquellos alimentos perecederos como carne, pollu, pexe, güevos, lleche o quesu frescu o arrayadures.

«Hai de tener presente qu'estos alimentos perecederos que puen deteriorase al nun caltenese esfrecíos o conxelaos de manera fayadiza puen causar enfermedaes al ser consumíos, anque los cocine a les temperatures adecuaes», avisa la Aesan. Amás, l'Axencia esclaria que puen ser l'orixe de la contaminación cruciada d'otros alimentos.

Al respective de les frutes y les verduras enteres, detalla que pueden caltenese a temperatures cimeres, polo que pueden consumise si caltienen les condiciones de frescura y siguiendo los encamientos pa la so llavadura habituales. Nel casu de les frutes y verdures cortaes o ensalaes preparaes tendrán de tirase, al igual qu'asocede colos alimentos perecederos.

Dellos alimentos non perecederos, como refrescos, conserves, bebíes alcohóliques o chocolate, suelen almacenase nel frigoríficu de manera habitual, anque nun lo precisen. Estos productos puen caltenese en perfectes condiciones fora del fríu y consumise ensin nengún inconveniente.

Los conxeladores puen caltener la temperatura de conxelación de 24 a 48 hores, si nun se abren les puertes. Los alimentos puen volvese a conxelar si nun se descongelaron dafechu (caltienen cristales de xelu na so superficie, durez y sensación de fríu).

Si nun se descongelaron, y siempres y cuando la temperatura nun superara los 5ºC (tienen de caltenese fríos), podríen consumise nel día. «Si nun se tien claro cuanto tiempu tuvieron descongelaos, los alimentos tienen de tirase, sobre too si nun tán fríos al tactu», aconseyen. Informa Europa Press.